Na osnovu istraživanja Instituta za bezbednost iz Nemačke, rizik od stradanja motorista (sa smrtnim posledicama) u udesu je 17 puta veći nego kod vozača automobila i to na znatno manje pređenih kilometara na godišnjem nivou. Statistika kaže da je broj nesreća sa smrtnim ishodom u automobilskim nezgodama u zadnjih 15 godina u Evropi pao za oko 60 odsto,dok je kod motocikala pao za oko 35 odsto. Pogibije motociklista čine petinu ukupnih žrtava u saobraćaju.

Iako je ABS sve češće deo standardne opreme kod novih motocikala, vrlo malo vozača ima priliku da bude zaštićen ovim sistemom. Razlog za to je što je upotrebni vek motocikala mnogo duži nego kod automobila, pa je prosečna starost dvotočkaša čak i u Evropi oko 15 godina.

Veliki broj nezgoda motociklista na magistralnim i autoputevima je bio uzrokovan gubitkom kontrole nad vozilom, pri čemu je osnovni razlog prevelika brzina. Sa druge strane, u gradu motocikli obično imaju kontakt sa automobilima, a na brdskim putevima incidenti sa najtežim posledicama se događaju u krivinama.

Uska silueta motocikla čini da ih vozači ostalih vozila (automobli i kamioni) često previde ili pogrešno procene njihovu brzinu. Motociklisti oko sebe nemaju bilo kakve zaštitne zone ili sigurnosne pojaseve, i direktno su izloženi udaru. Uvođenjem bezbednosnih sistema kod motocikala koje je i te kako izraženo posljednjih godina nije dalo proporcionalne rezultate kada je u pitanju broj povređenih i stradalih.

POGLEDAJTE OSTALE OBJAVE NA OVU TEMU

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ image_height=“300″ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“473″]
Sending
Ocene korisnika
0 (0 ocena)

Ostavi komentar