• Balzakova 15, Novi Sad
  • +381 64 8456 057

Novi namet za vozače skutera u Srbiji

Novi namet za vozače skutera u Srbiji

Novi namet za vozače skutera u Srbiji

Za mnoge vozače u Srbiji važiće nova pravila od 3. aprila! Naime, novopečeni vozači imaće status početnika između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga sa koliko godina su položili vozački ispit, a ukida se i trajna registracija za skuteretraktore motokultivatore, što znači da će i oni morati na registraciju jednom godišnje.

Od 3. aprila 2019. prestaje da važi trajna registracija za mopede (skutere), odnosno, svi vlasnici skutera će morati da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine, kao i za automobil.

Inače, te registracije koje nisu trajne već viđamo na ulicama, a to je zbog toga što je pre više godina izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali nije donet podzakonski akt u vezi tehničkih pregleda. Tako je tada vlasnicima mopeda sa trajnom registracijom ostavljena mogućnost da zadrže taj status ukoliko ne dođe do promene vlasnika.

Svi vlasnci skutera će jednom godišnje morati da idu na tehnički pregled (2.000 dinara) i registraciju (3.500 dinara), a to će ih koštati ukupno 5.500 dinara. Dobijaće nove saobraćajne dozvole (umesto potvrde o registraciji), nove registarske tablice i registracionu nalepnicu, sve kao i za veće motore i automobile.

A to takođe znači i da će tehnički pregled biti rigorozan, odnosno sve mora da bude ispravno i bez izmena ili dodataka kada su u pitanju svetla, sedišta, upravljač i drugi delovi.

Izvor: kurir.rs