Kao i svake godine, trka u Australiji, na stazi Phillip Island, pružila nam je spektakl i uzbuđenje. Kao što smo mogli i da očekujemo, lokalni momak, Jack Miller, odmah se na početku postavio kao jedan od konkurenata za pobedu na domaćem terenu. On se na svojoj privatnoj Marc VDS Hondi probio kroz gužvu, preuzeo vođstvo i postavio tempo trke.

Međutim, velika grupa vozača pokazala je da može da prati tempo vodećeg i iza Millera, formirala se grupa od 8 vozača, svi sa tempom i željom za pobedu. Marc Marquez, Valentino Rossi, Maverick Vinales, Johann Zarco, Andrea Ianonne, Alex Rins i Cal Crutchlow.Svi oni su vodili međusobne bitke, dok su pravili plan za posednjih nekoliko krugova, i pokušavali da sačuvaju gume.

Kako je trka odmicala, Millerov tempo počeo je da popušta, tako da su za vođstvo nastavili da se bore fabrički vozači, kojima je odlučio da zaspeta i Johann Zarco. Nakon puno kontakta i agresivnih, ali fer poteza, na kraju se kao najbrži pokazao Marc Marquez, koji je nekoliko krugova pre kraja odlučio da preuzme prvu poziciju i više je ne ispusti do linije cilja.

Valentino Rossi još jednom je svima pokazao zašto mu još nije vreme za penziju i da i dalje ima potrebnu brzinu da se takmiči na najvišem nivou MotoGP klase, sa novim, gladnim i agresivnim klincima. On je uspeo da sačuva drugu poziciju, nakon borbe sa klupskim kolegom Maverickom Vinalesom i novajlijom Johannom Zarcom. Cal Crutchlow je nakon bliske borbe sa Suzukijem Andree Iannonea, ipak uspeo da završi kao peti, ispred raspoloženg Italijana. Jack Miller je na kraju trku završio sedmi, na začelju vodeće grupe.

Glavni konkurent Marquezu za titulu, Andrea Dovizioso, imao je katastrofalan dan, završivši trku na 13. poziciji i tako osvojivši samo 3 boda u odnosu na Marquezovih 25.

U Moto2 kategoriji, ubedjiv je bio Miguel Oliveira ispred Brada Bindera, što je KTM Ajo timu donelo prvu i drugu poziciju. Kao trećeplasirani završio je Franco Morbidelli, vodeći u Moto2 šampionatu.

U najnižoj kategoriji svetskog šampionata nije falilo drame, kao po običaju. Joan Mir uspeo je da obezbedi titutlu svetskog šampiona Moto3 klase nakon što je zabeležio pobedu u skraćenoj trci, zbog jake kiše koja je počela ubrzo nakon što su prešli više od pola predviđene razdaljine za trku. Miru se na podijumu pridružio Livio Loi, koji je još jednom dokazao da je ekspert za mešovite uslove, kao i Jorge Martin koji je zauzeo najniži stepenik na podijumu.

MotoGP karavan se sledećeg vikenda seli u Maleziju, na stazu Sepang.

1 2 3 37