Trkački vikend u Japanu, na stazi Twin Ring Motegi, obeležila je kiša, tokom celog vikenda. Teški uslovi za vožnju su već od prvog treninga vozačima pravili probleme, nekima više, nekima manje. Marc Marquez, ponovo je pokazao da tokom celog vikenda može da održi brzinu tako što je vozio najbrže krugove u prvom, trećem i četvrtom nezvaničnom treningu. Jedino je u drugom treningu od njega bio brži Andrea Dovizioso na Ducatiju.

Tokom kišnih kvalifikacija, svi su očekivali da će Marquez osvojiti još jednu pol poziciju, ali se mladi Španac kockao i na stazu izašao veoma kratko na kišnim gumama, postavio vreme i izašao sa staze kako bi se prebacio na gume za suve vremenske uslove. Ovaj potez prvi je povukao Valentino Rossi koji je brzo shvatio da je napravio grešku i da se staza nije dovoljno prosušila, ali je bilo previše kasno i tridesetosmogodišnji Italijan nije uspeo da napravi dovoljno dobro vreme na kišnim gumama i sebi uspeo da obezbedi 12. startnu poziiju. Marquezov rezultat na kraju mu je doneo treće startno mesto, dok je sa pol pozicije startovao sjajni novajlija na Tech 3 Yamahi, Johann Zarco. Danilo Petrucci na Pramac Ducatiju uspeo je da odveze krug koji mu je doneo drugo startno mesto, dok je Andrea Dovizioso trku započeo sa 9. pozicije. Pre ove trke, Maverick Vinales bio je treći učesnik u borbi za titulu, zajedno sa Marquezom i Doviziosom, ali se ovaj ceo vikend pokazao kao veoma loš za fabričke Yamahe, i Vinales, koji nije uspeo da se probije u Q2, startovao je sa 14. mesta.

Početak trke je, kako smo i navikli, obeležio Jorge Lorenzo na fabričkom Ducatiju, ali je ubrzo počeo da gubi pozicije, i u vođstvo prelazi Danilo Petrucci. Vozač Pramac Ducati tima ubrzo uspeva da napravi razliku više od jedne sekunde u odnosu na drugoplasiranog Marqueza kojeg je u stopu pratio Dovizioso. Petrucci je vodio trku do 12 krugova pred kraj, kada je Marquez prvi povukao potez, podigao tempo i uspeo da obiđe Petruccia. Odmah nakon njega, obilazi ga i Dovi koji nije želeo da rizikuje da izgubi priključak za Marquezom. Dvojica konkurenata za titulu su uspeli brzo da se odvoje i počelo je odborojavanje krugova.

Šest krugova pre kraja, Dovizioso je odlučio da ne želi da čeka do kraja i obišao Marqueza i pokušao da se odvoji od aktuelnog šampiona, ali mu to nije uspelo. Marquez tri kruga kasnije vraća prvu poziciju i započinje jednu od najboljih bitki u MotoGP klasi ikada, i sve to po kiši koja je bukvalno lila po stazi.

Marquez je uspeo do poslednjeg kruga da napravi prednost od pola sekunde, ali u osmoj krivini pravi grešku i dozvoljava Doviziosu da mu se približi dovoljno. Ubrzo, Desmo Dovi ponovo preuzima vođstvo i priprema se za poslednju krivinu, sa trkom iz Austrije u podsvesti, kada ga je Marquez napao u poslednjoj krivini poslednjeg kruga. I ako je Dovi pokušao da zatvori sva vrata u poslednjoj krivini, Marquez je uspeo da pronađe mesta da pokuša ali je otišao preširoko i Ducatijev vozač imao je bolji izlaz iz krivine i uspeo da prođe prvi preko linije cilja i nadoknadi 5 bodova u šampionatu i približi se trenutno vodećem Marquezu na 11 bodova.

Na trećem mestu završio je odlični Petrucci, ispred Suzukijevog dvojca, Andree Iannonea i Alexa Rinsa, koji su uspeli da nadoknade pozicije nakon starta kako bi završili četvrt i peti. Jorge Lorenzo, koji je još jednom bio impresivan na početku trke, na kraju je kroz cilj prošao šesti, isped Aleixa Espargara na Apriliji na sedmoj poziciji. Johann Zarco je nakon dobrog starta izgubio tempo i trku uspeo da završi tek na osmoj poziciji, ispred Mavericka Vinalesa koji je ovaj težak vikend završio na devetoj poziciji i deli ga 41 bod razlike u odnosu na Marquza u generalnom plasmanu. Loris Baz je uspeo da se probije kroz kišu do 10. mesta, ispred odličnog Pola Espargara na fabričkoj KTM mašini, dok je dvanaesti kroz cilj prošao Katsuyuki Nakasuga, Yamahin „wildcard“ vozač za ovu trku i prethodni osvajač podijumske pozicije u MotoGP klasi.

Drugi vozač fabričke Yamahe, Valentino Rossi, izleteo je sa piste u ranim delovima trke i time završio svoje učešće na ovogodišnjoj Velikoj Nagradi Japana, srećom bez povreda. Sam Lowes, postigao je svoj najbolji rezultat do sada, završivši 13. ispred Hectora Barbere i Tita Rabata koji su bili poslednja dvojica vozača koji su osvojili bodove.

Naredna trka MotoGP šampionata održava se sledećeg vikenda na legendranoj stazi Phillip Island u Australiji i obećava dobru zabavu, sa samo 11 bodova razlike između prve dvojice vozača u generalnom plasmanu.

1 2 3 37