Nakon dva dana povoljnih vremenskih uslova tokom treninga na stazi Marco Simonceli za veliku nagradu San Marina i Riminija, osvanula je kišovita nedelja i na neki način pokvarila zabavu, a na neki je malo i poboljšala.

Četvrtak su obeležile dve velike vesti: za one malo manje upućene, da Valentino Rossi definitivno neće učestvovati na ovogodišnjoj trci u Misanu i predstavljanje Ducatijevog novog agregata, Desmosedici Stradale o kojem detaljnije možete pročitati na našem sajtu u tekstu posvećenom samo toj temi.

Pre nego što koncentraciju prebacimo na nedelju, bitno je naglasiti da je prvi dan vožnje počeo sa blagom kišom i prvi trening je vožen u blago vlažnim uslovima, a staza se tokom treninga prosušila dovoljno da Marc Marquez od početka pokaže da će biti konkurent za pobedu tokom vikenda. Nakon što se nebo razvedrilo, staza se sasvim osušila za drugi nezvanični trening, vožen u skoro savršenim uslovima, tokom kojeg je Danilo Petrucci pokazao zavidnu brzinu i ostvario najbolji rezultat, ujedno i najbrži tokom celog dana. Marquez koji je tokom jutarnjeg treninga bio najbrži, nije preneo željenu brzinu u poslepodnevni trening i doživeo nezgodan pad tokom drugog treninga, srećom bez povreda. Maverick Vinales, bio je drugi najbrži vozač tokom drugog dana, odmah ispred Andree Doviziosa i Dania Pedrose. Marquez je dan završio na petoj poziciji sa 0.244s zaostatka za vodećim.

Subotu je obeležilo lepo vreme i savršeni uslovi za vožnju. Marc Marquez je ponovo došao do izražaja, nakon najboljeg vremena u trećem nezvaničnom treningu, ispred Mavericka Vinalesa na fabričkoj Yamahi i Cala Crutchlowa na privatnoj Hondi LCR Racing tima. I ako favorit za osvajanje pol pozicije, Marquez nije uspeo da zabeleži najbolje vreme tokom kvalifikacija, jer je Maverick Vinales uspeo da pripremi svoju Yamahu dovoljno dobro da zabeleži vreme od 1.32:439s, 0.162s brže od Andree Doviziosa na drugoj poziciji, a 0.197s brže od Marqueza na trećoj. Iz drugog startnog reda startovali su Cal Crutchlow, Jorge Lorenzo i Johann Zarco, ispred Dania Pedrose, Danila Petruccia, Aleix Espargara i Alvara Bautiste, koji je popunio top 10.

Tokom jutarnjeg zagrevanja na dan trke, mogli smo da vidimo kakvi nas uslovi očekuju za trku. Jaka kiša i niža temperatura u odnosu na subotu, značili su da prehodna dva dana skoro ništa nisu značila. Marquez je ponovo postavio najbolje vreme, ali su ga ovaj put pratila dva vozača „specijalizovana“ za vožnju po kiši, Petrucci i Loris Baz. Prve dve trke dana vožene su u veoma teškim uslovima. Trku Moto3 klase, završilo je manje od pola učesnika, 15 od ukupno 31 koliko ih je startovalo. Ubedljivu pobedu je odneo lokalni heroj, Romano Fenati sa skoro pola minuta prednosi u odnosu na vodećeg u šampionatu, Joana Mira, dok je treći kroz cilj prošao Fabio Di Giannantonio. Ni tokom Moto2 trke uslovi se nisu popravili. I ovu trku obeležio je velik broj padova, gde su neki vozači padali i po dva puta u toku trke i nastavljali sa vožnjom. Na kraju je trku završilo samo 16 takmičara. Pobedničko postolje obeležila je Švajcarska zastava, iznad najvišeg stepenika za pobednika, Dominiqua Aegertera, a iznad mesta za drugoplasiranog za Toma Luthia. Treći kroz cilj je prošao Malezijski vozač, Hafizh Syahrin kojem je ovo tek drugi put da se našao na podijumu.

Kiša nažalost nije popustila ni pred najveći spektakl dana. MotoGP vozači izašli su na stazu natopljenu vodom. I ako je staza potpuno renovirana, sa novim asfaltom, ni to nije puno značilo u ovako teškim uslovima. Nakon odličnog starta, Jorge Lorenzo na Ducatiju preuzima vođstvo i pravi razliku od preko 2 sekunde tokom prvih nekoliko krugova, postavljajući nekoliko najbržih krugova trke za redom. U međuvremenu, Petrucci koji je startovao sa osme pozicije, uspeo je da se probije do drugog mesta, ostavivši iza sebe Marqueza, Doviziosa i Vinalesa. Taman kada je delovalo da Lorenzu niko neće moći da konkuriše za pobedu, u šestoj krivini gubi kontrolu i Ducati ga izbacuje iz sedišta, ostavivši Danila Petruccia na privatnom Ducatiju u vođstvu. Od tog momenta Petrucci nije prepuštao prvu poziciju, dok su ga u stopu pratili Marquez i Dovizioso. Kako su krugvi prolazili, videlo se da Desmo Dovi ne može da isprati tempo vodećih i počeo je da gubi korak za sunarodnikom na privatnoj Ducatijevoj mašini.

Do poslednjeg kruga trke Marquez je sedeo iza Petruccia i odbrojavao krugove, dok najzad u poslednjem krugu u prvoj krivini nije povukao potez i obišao hrabrog Italijana. Marquez je do kraja trke zadržao prvu poziciju i time zabeležio svoju četvrtu pobedu ove sezone i izjednačio se po broju bodova u šampionatu sa Doviziosom. Ipak, Marquez, zbog većeg broja osvojenih drugih mesta, preuzima vođstvo u šampionatu. Iza njih, na trećem mestu je Maverick Vinales sa 16 bodova zaostatka, koji je trku u Misanu završio na četvrtoj poziciji. Michele Pirro, koji je u ovoj trci učestvovao po specijalnom pozivu fabričkog Ducatijevog tima, zabeležio je petu poziciju i time fabrici iz Bolonje doneo vredne bodove. Šesti kroz cilj prošao je Jack Miller, za kojeg smo već navikli da ostvaruje dobre rezultate po kišnim uslovima, isred klupskog kolege Danila Petruccia, Scotta Reddinga. Osmo mesto zauzeo je odlični novajlija na Suzukiju, Alex Rins. Top 10 popunili su Jonas Folger, koji je startovao sa 16. pozicije, ispred odličnog Bradleya Smitha za fabrički KTM tim.

Sledeća trka MotoGP šampionata na programu je za dve nedelje, 24. Septembra, u Španiji na stazi MotorLand Aragon.

1 2 3 37