Prvog dana vožnje u Aragonu, najveći utisak ostavi je Valentino Rossi, koji je izašao na stazu samo 22 dana nakon duplog preloma potkolenice, ali što se vožnje tiče, videlo se da su svi suzdržani i da ne pokušavaju previše.

Nakon beskorisnog prvog dana, kako su neki od vozača opisali kišni petak na Aragonu, subota je osvanula sunčana i suva, sa savršenim uslovima za vožnju. Treći i četvrti slobodan trening su bili u suštini jedino vreme preostalo za podešavanje motora suvim uslovima, što većini vozača nije bilo dovoljno.

Marc Marquez, prošlogodišnji pobednik i Aragona, je od početka pokazao da poseduje brzinu za najviše pozicije, ali je ipak u kvalifikacijama Maverick Vinales, praktično niotkuda, odvezao krug za pol poziciju. Marquez, koji je u Aragonu startovao sa pol pozicije svake godine od kada je prešao u MotoGP klasu, doživeo je pad u poslednjih nekoliko minuta Q2 dela kvalifikacija, što ga je na kraju postavilo na petu startnu poziciju. Nakon, lošeg trećeg nezvaničnog treninga, Jorge Lorenzo morao je da se probije kroz Q1, što mu je na kraju izgleda i pomoglo, jer je na kraju postavio drugo najbrže vreme. Na trećoj startnoj poziciji, našao se Valentino Rossi, koji je pokazao da se sve može sa dovoljno želje. Između Rossija i Marqueza, sa četvrte pozicije, startovao je Cal Crutchlow na LCR Hondi.

Nedelja je donela uzbuđenja od samog početka. U vreme prvog jutarnjeg zagrevanja, preko staze se spustila veoma gusta magla, zbog čega su sva zagrevanja morala da se pomere, što je pomerilo i trku Moto3 i Moto2 klase. Direkcija trke je na kraju odlučila da Moto3 klasa vozi skraćenu trku, od samo 12 krugova, kako bi MotoGP klasa mogla na start da izađe u predviđeno vreme, 14:00.

U sprint trci Moto3 klase bilo je uzbudljivo do poslednjih centimetara startno-ciljnog pravca, jer su u se u poslednjem krugu trojica najbržih vozača borila za pobedu. Na zadnjem pravcu, koji je skoro 2km dugačak, tokom poslednjeg kruga, Di Giannantonio i Bastianini pokušali su da iskoriste zavetrinu i preteknu vodećeg u šampionatu, Mira, ali je Joan Mir veoma neobičnim i opasnim krivudanjem po stazi uspeo da ih zadrži iza sebe. Na kraju, prvi kroz cilj je prošao Joan Mir, samo 0.043s ispred Fabia Di Giannantonia, a 0.051s ipred trećeplasiranog, Enee Bastianinia. I ako mu je direkcija trke dopustila da zadrži ovu pobedu, Mir je kažnjen sa 6 pozicija u nazad na startu sledeće trke, nakon pritužbi dvojice vozača, koje je pokušao da zadrži iza sebe.

Ni tokom Moto2 trke nije falilo uzbuđenja i ako je u početku delovalo da će ovo biti još jedna rutinska pobeda za Franca Morbidellia, koji je na početku poleteo ispred svih sa četvrte startne pozicije i napravio razliku. Ipak, Matia Passini, uspeva da ga sustigne i prestigne, čime započinje borbu za prvu poziciju koja je omogućila Migelu Oliveiri da se približi vodećoj dvojici. Oliveiri je ipak zafalilo krugova, i trku je završio kao treći 0.577s iza prvoplasiranog, Franca Morbidellia, koji je uspeo da pobedi Passinija za samo 0.145s preko linije cilja.

Glavni događaj dana počeo je manje-više po planu, oko 14:00. Kao što smo i navikli, Jorge Lorenzo započeo je trku na Ducatiju odlično, posle veoma dobrog starta. Maverick Vinales koji je startovao sa pol pozicije, pravi grešku i gubi pozicije na samom početku trke. Ova greška ga je izbacila iz ritma i dosta dugo je Maverick ostao zaglavljen na 7. mestu u borbi sa Danijem Pedrosom i Calom Crutchlowom. Nakon što je preuzeo vođstvo, Jorge Lorenzo ga nije ispuštao 16 krugova, i ako ga je u početku pratio i vršio pritisak bivši klupski kolega iz Yamahe, Valentino Rossi.

1 2 3 37

Rossi, koji je ovu trku startovao sa treće pozicije, držao je odličan tempo tokom cele trke s obzirom da je trku vozio sa slomnjenom nogom. Pri kraju trke, Rossi gubi drugu poziciju od Marqueza,a potom i od odličnog Danija Pedrose, koji je pri kraju pronašao svoj tempo i nadoknadio dosta pozicija, da bi trku završio na drugom mestu. Njegov klupski kolega, Marc Marquez, je i pored 4-5 ozbiljnih grešaka u toku trke, ipak uspeo da sustigne Lorenza i preuzme prvu poziciju, koju je sačuvao do kraja trke i ako je tokom svih 23 kruga trke u Aragonu morao da se bori sa svojom Repsol Hondom koja mu je zadavala velikih problema. Maverick Vinales, kojeg je za sobom povukao Pedrosa, uspeo je da obiđe klupskog kolegu, Rossija, i zabeleži četvrtu poziciju na kraju trke. Rossi trku na kraju završava na odličnom petom mestu, ispred Aleix Espargara na Apriliji.

Ducatijev konkurent za titulu šampiona, Andrea Dovizioso, zavšio je trku na razočaravajućem sedmom mestu, nakon teškog vikenda. Iza Dovija, kroz cilj je prošao Alvaro Bautista na privatnom Ducatiju. U najbržih deset ušli su još i Johann Zarco na devetoj poziciji i Pol Espargaro na KTM-u na desetoj.

Nakon što su u Aragon došli izjednačeni po broju bodova, Marqueza i Dovoziosa sada deli 16 bodova, sa četiri trke do kraja. Na trećoj poziciji je Maverick Vinales, sa 28 bodova zaostatka za vodećim. Dani Pedrosa je nakon ovog vikenda preuzeo četvrtu poziciju od Valentino Rossij, koji je trenutno peti u generalnom plasmanu.

Nakon Evropske turneje, sledi Azijska turneja, koja će započeti trkom u Japanu na stazu Motegi, 15. Oktobra.