Električni bicikli na vodonik ???

Prvi električni bicikli sa generatorom za struju na vodonik, predstavljen jeu Sen-Lou, u Normandiji, u Francuskoj. Bicikl je projektovala i proizvela firma „Pragma Industries“.

Do sada su u Normandiji već isporučili dvadesetak takvih bicikala, a u regionu Baskije i u Alpima još četrdeset, izjavio je predsednik kompanije Kristof Bruno, koji kaže da imaju još sto porudžbina.

„Imamo narudžbe za nekoliko stotina bicikala u 2018. godine širom Francuske i za izvoz, bombarduju nas zahtevima“, rekao je Bruno, pominjući posebno Dansku i Njemačku. Rezervoari tih bicikala, teških 25 kg, koliko su teški i obični električni, pune se vodonikom „za manje od dva minuta, dok se baterija konvencionalnog električnog bicikla do pola napuni strujom tek za tri sata“, piše u saopštenju.

Cena bicikla na vodonik je 7.500 evra, ali kompanija planira da je spusti na oko 3.500 evra do 2020. godine.

Izgleda da ne možemo pobeći od budućnosti.

Točenje goriva se obavlja u „stanici za punjenje vodonik-bicikla“, otvorenoj u ponedeljak Sen-Lou, koja vodu iz gradskog vodovoda razgrađuje na kiseonik i vodonik. Električni bicikl na vodonik, ne zagađuje okolinu, i ima domet od 100 km, dok je prosek konvencionalnog električnog bicikla 50 km, kažu iz „Pragme“.

Sending
Ocene korisnika
0 (0 ocena)

Ostavi komentar